zaterdag 17 februari 2007

Spellenavond in de Pionne op 16 februari 2007

Gisteren was het terug een avondje "Pionne". Had "Targui" meegenomen uit mijn spellencollectie, had deze nog niet gespeeld. Het is een spel aangekocht via Ebay, want het gaat hier om een spel uitgebracht in 1987 door Jumbo.


Uitleg: Je speelt 1 van de 4 nomadenstammen. De bedoeling is de andere nomadenstammen te vernietigen. Het bord bestaat uit een bord opgemaakt uit verschillende soorten landschappen, zoals in "Kolonisten van Catan". Je hebt 2 acties; kamelen verplaatsen (of aanvallen) en kamelen kopen en plaatsen.
Actie 1: Je probeert landschappen toe te eigenen, dit doe je door kamelen op dat landschap te verplaatsen. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een nomadenstam jou landschap wil afnemen, dan komt het tot een gevecht. Op sommige landschappen staan strategische punten en/of economische punten. Bij de aanval gooit de aanvaller met een dobbelsteen, telt de strategische punten erbij op en deelt dit door 2, dit is dan het aantal kamelen dat de verdediger verliest. De verdediger mag dan ook gooien, en via hetzelfde principe verliest de aanvaller kamelen.
Actie 2: Je kan kamelen in het spel brengen door er te kopen, geld kan je verdienen na elke ronde waar er dan wordt gekeken naar de economische waarde van je landschappen in bezit.
Hoe wordt een ronde bepaald; er wordt met een dobbelsteen gegooid, als er bv een 3 wordt gegooid heeft iedere speler 3 kaartje of van zijn kleur, daarbij wordt ook nog een kaart toegevoegd met een speciale eigenschap. Deze kaarten worden geschaft en dan worden die om de beurt omgedraaid, het kleur van de stam die verschijnt mag zijn acties doen.
Je kan het spel dus winnen door alle andere nomadenstammen te vernietigen of het spel kan ook eindigen als het vooraf bepaalde aantal ronden zijn uitgespeeld. Het aantal ronden wordt aan het begin van het spel bepaald, nl. door het aantal speciale kaarten te bepalen.
Mijn commentaar: het is een mengeling tussen "Kolonisten van Catan" (vooral qua opbouw van het bord) en het spelprincipe van "Risk". En voor een spel van 1987 is dit een zeer geslaagd spel en misschien wat ondergewaardeerd. Mijn score: 8/10.
Technisch: aantal spelers: 2-4 leeftijd: vanaf 10 jaar spelduur: 120 minuten

zaterdag 3 februari 2007

Dit jaar organiseer ik terug samen met Karel Deschildre en Stijn Peeters onze "24 uur spellenplezier". Deze 2e editie vindt plaats op 17 maart en dit in de theaterzaal van "De Branding" in Middelkerke. Meer info volgt nog, binnenkort kan je ook terecht op de aangepaste website www.spellenplezier.be .

groetjes,
Team "24 uur spellenplezier"

2 februari, spelavond in de pionne

Opnieuw een leuke spelavond, waarin ik twee spellen heb gespeeld. "Santiago" en
"Fifth Avenue".




Uitleg: Afhankelijk van het aantal spelers speel je 9 of 11 ronden. Bedoeling is het bouwen van plantages, de plantages uitbouwen en zorgen dat die bewaterd worden. Een plantage kan je bouwen door te bieden op plantages die elke ronde opengelegd worden. De hoogste bieder mag als eerste kiezen, dan de tweede hoogste, ... . Die mag de plantage ook direct op het spelbord planten, en plaatst daarop 1 of 2 arbeiders (kubusblokjes). De laagste bieder, meestal de persoon die past bij het bieden, wordt de wateropzichter. Indien je gepast hebt mag je bij het planten van je plantage 1 arbeider (kubusblokje) minder plaatsen op je plantage dan dat er op de plantagefiche staat afgebeeld. Als iedereen z'n plantage heeft gebouwd, wordt er een biedronde gedaan, je biedt geld aan de wateropzichter om op een bepaalde plaats de rivier te laten passeren zodat jouw plantage bewaterd kan worden. De wateropzichter kiest dan zelf waar hij de rivier wil laten passeren, hij kan een aanbod aanvaarden of kiest zelf waar de rivier passeert en betaald dan 1 escudo meer dan het hoogste bod. Iedere speler heeft ook 1 eigen rivier die hij 1 maal in het spel mag gebruiken en gratis op het spelbord mag leggen. Na deze fase wordt er gekeken of er plantages zijn die niet bewaterd zijn, deze verliezen een arbeider of worden woestijn. Daarna starten we terug met het bieden voor de plantages.
Hoe wordt de winnaar bepaald: Diegene die het meeste geld bezit, dit is het geld in je handen + waardebepaling. De waardebepaling wordt berekend door het aantal arbeiders op de aangrenzende plantages van een soort te vermenigvuldigen met het aantal plantages van die soort.
Mijn commentaar: Santiago is echt een zeer tof spel, een ideale combinatie van strategie en bieden. Een aanrader.
Dit spel heeft een richtprijs van 25 euro, wat niet duur is voor zo'n topspel. Mijn score is 9/10.
Technisch: speelduur: 60 min. - leeftijd: vanaf 10 jaar - aantal spelers: 3-5 spelers







Fifth Avenue
Dit spel lag al lang ongespeeld in m'n spellenkast, uiteindelijk dan maar eens meegenomen naar de spellenclub, regels goed overlopen en er eindelijk aan begonnen.
Uitleg: Het spelbord toont het stratenplan van het winkelcentrum in New York. Deze is ingedeeld in 7 wijken. Je kan punten scoren door te zorgen dat je flatgebouwen gebouwd staan naast verschillende winkels. Je kan die punten verzilveren door een stadswijk te waarderen. Dit kan je doen in een stadswijk waar een commissiesteen zich bevindt. Iedere speler doet in zijn beurt 3 acties, waarbij je in de eerste actie 4 mogelijkheden hebt (3 flatgebouwen in je voorraad nemen, een winkel bouwen, commissiesteen verplaatsen + zwarte kaart nemen, een stadswijk waarderen), in de tweede actie neem je dan twee gekleurde kaarten of 2 zwarte kaarten indien je in actie 1 hebt gekozen voor een waardering van een stadswijk, in derde actie verplaats je een commissiesteen. Hoe kan je nu flatgebouwen op het spelbord krijgen, dit kan je door een commissiesteen te verplaatsen van Central Park naar het startveld. Dan wordt in elke stadswijk waarin die commissiesteen is gepaseerd een veiling gehouden. Tijdens een veiling kan je bieden, het hoogste bod wint en kan flatgebouwen in die stadswijk plaatsen (het aantal is afhankelijk van de het aantal flatgebouwen op de hoogste kaart in je bod). Indien alle winkels zijn gebouwd of er zijn 2 bouwstops uitgevaardigd is het spel ten einde, alle stadswijken worden dan nog gewaardeerd + central park (die slechts dan wordt gewaardeerd). Wie de meeste punten scoort is de winnaar.
Mijn commentaar: Het was de eerste maal dat ik dit spel speelde, na twee ronden te spelen werd het spel duidelijk. Ik vond het een spel waar er een mooie balans is tussen strategie, bieden en bluffen. Richtprijs van dit spel, 41,50 euro. Mijn voorlopige score 8/10.
Technisch: speelduur: 60-90 min. - leeftijd: vanaf 12 jaar - aantal spelers: 2-4 spelers

zondag 7 januari 2007

Quiddler 06/01/07

Gisteren was het een nieuwjaarsetentje bij m'n ouders, na het eten lekker gezellig eens "quiddler" gespeeld.
Een spel die m'n ouders hebben leren kennen, en zo andere spellen beginnen spelen zijn.


Uitleg: Het spel bestaat uit 8 ronden, in de eerste ronde krijg je 3 kaarten, in de tweede ronde 4 kaarten, ...., in de laatste ronde heb je dan 10 kaarten.
In je beurt mag je 1 kaart bijnemen in je hand, ofwel van de treksstapel ofwel de bovenste kaart van de aflegstapel, op het einde van je beurt moet je ook altijd 1 kaart afleggen.
Bedoeling is om met al je handkaarten 1 of meerdere woorden te vormen. Indien een speler daar in slaagt hebben de andere spelers ook nog de kans om woorden te vormen. Op de kaarten staan punten, die worden opgeteld, en de resterende handkaarten worden afgetrokken. Een bonus van 10 punten wordt toegekend aan de speler met het woord met de meeste letters en/of de meeste woorden heeft neergelegd.
Daarna begint de volgende ronde.
Mijn commentaar: Een mooi alternatief voor scrabble, en een ideaal spel om te introduceren aan niet-spelers (door de eenvoudige regels en link naar scrabble).
Dit spel is niet in Belgiƫ verkrijgbaar, wel via USA. Mijn score: 6,50/10.
Technisch: speelduur: 30 min. - leeftijd: vanaf 8 jaar - aantal spelers: 1-8 spelers

zaterdag 6 januari 2007

1e spelavond in de pionne van 2007 (05/01/2007)

Een nieuw speljaar is gestart. Gisteren, 5 januari 2007, was het terug een avondje "Pionne". Die avond heb ik 2 nieuwe spellen gespeeld, "Cleopatra en het genootschap van de architecten" en "Bedriegers Bedrogen".

Maar de avond was ik begonnen met "John Silver".
Uitleg: Het speelveld bestaat uit een "tabel" van 4 bij 3 velden. De rijen worden gemarkeerd door de 3 kaartsoorten, de kolommen door de vier spelerkleuren (met 2 spelers speel je met 2 spelerkleuren, met 3 spelers is er een dummy). Op deze 12 velden leggen de spelers om de beurt kaarten af. Er zijn 3 kaartsoorten (schip, matroos en schatkist), met een waarde van 1-13 punten en 5 jokers (waarde 5 1/2 - 9 1/2). De kaarten bevatten verder 3 soorten symbolen: munten, appels en zwarte vlekken. De actieve speler legt een kaart op een leeg veld en trekt een nieuwe kaart van de stapel. Als hij een kaart met een appel speelt, mag hij als alternatief een open kaart van het speelveld nemen (waarmee je een voor jou onaangename opbouw van kaarten kunt verbreken). Zodra er 4 kaarten in een rij liggen, wordt in deze rij een telling geactiveerd. De op een na laagste kaart gaat dan naar de laagste kaart, de op een na hoogste kaart gaat naar de hoogste kaart. De desbetreffende spelers leggen deze kaarten op hun scorestapels. Nadat alle kaarten zijn gespeeld, volgt de puntentelling. Dan sorteren de spelers hun scorestapels per symbool. De kaarten met appels gaan eerst naar de linkerbuurmannen. Daarna krijgt iedereen 1 winstpunt per ontvangen appel en per verzamelde munt. De speler met de meeste zwarte vlekken krijgt 8 strafpunten, degene met de op een na meeste 4 strafpunten.
Mijn commentaar: na enkele min of meer stevige bordspellen verrast Eggert Spiele met een luchtig kaartspelletje. John Silver is niet alleen luchtig, maar prikkelt ook de grijze cellen en stelt je in staat om regelmatig gemene plaagstoten uit te delen. Liefhebbers van aparte kaartspelletjes kunnen zich hieraan geen buil vallen. En het kost slechts 7,50 euro.
Mijn score 8/10.
Technisch: speelduur: 30 min. - leeftijd: vanaf 10 jaar - aantal spelers: 2-4 spelers

Cleopatra en het genootschap van de architecten


Thema: Cleopatra heeft het Genootschap van de Architecten ontboden voor de bouw van een nieuw paleis. Uw doelstelling is duidelijk: word de rijkste architect van het Rijk, door de mooiste en meest winstgevende elementen van het nieuwe paleis te bouwen. De wedijver is zwaar tussen de eminente leden van het genootschap...
Om terrein te winnen op je tegenstanders, zal je vaak verleid worden om beroep te doen op personages met een twijfelachtige reputatie, of om grondstoffen van mindere kwaliteit aan te kopen ! Maar deze praktijken blijven niet ongestraft...
Mijn commentaar: Het spel ziet er zeer mooi uit waardoor het ook wel een duur spel is (+- 47 euro). Naast het spelmatriaal is het thema ook aantrekkelijk. De regels zijn eenvoudig, dus makkelijk te spelen door iedereen. Maar het spel mist diepgang. Je kan eigenlijk maar 2 acties doen, nl. goederen op de markt kopen (wat gewoon neerkomt om een stapel kaarten te selecteren en in handen te nemen) of het bouwen van een stuk van het paleis (door een combinatie van kaarten uit te spelen). Uiterlijk is het dus een zeer mooi spel maar het spel kon wat meer diepgang gebruiken. Mijn score is dan ook een 6,5/10.
Technisch: speelduur: 45-90 min. - leeftijd: vanaf 9 jaar - aantal spelers: 3-5 spelers

Bedriegers Bedrogen


Thema: Laat zien, dat je niet onder de indruk bent van tegenslagen die andere vorsten over je afroepen. Je kunt hen op gepaste momenten met gelijke munt terugbetalen en dan met een vileine glimlach achteroverleunen. Tot de volgende streek geleverd wordt... BEDRIEGERS BEDROGEN is een makkelijk en snel te leren spel over macht en aanzien, dat tot steeds nieuwe verwikkelingen leidt. Heksen en alchimisten, sluipmoordenaars en musketiers, koningen en handelaren zijn de karakters die de spelers slim moeten inzetten. Elke gespeelde kaart activeert echter een andere. Dit leidt tot spectaculaire wijzigingen in het spelverloop, waardoor BEDRIEGERS BEDROGEN nooit saai wordt.
Mijn commentaar: Een tof klein kaartspel, dus gemakkelijk om mee te nemen op reis. Het doel is dus om machtskaarten te bemachtigen door het uitspelen van handkaarten. Iedere speler heeft een zelfde deck met kaarten waarvan hij telkens 3 kaarten in handen heeft. Op deze kaarten staan punten, wie het hoogste aantal punten heeft onder een machtskaart wint deze kaart op het einde van de ronde. Het spel bestaat uit zes ronden. Dus een klein tof kaartspel die slechts 15 euro kost. Mijn score: 7,50/10.
Technisch: speelduur: 30 min. - leeftijd: vanaf 8 jaar - aantal spelers: 2-6 spelers